web analytics
Personal

Vreau rutina inapoi!

vreau-rutina-inapoi
Acum ca vad aceasta poza mi se pare frustrant, dar sunt pro rutina(in special cand vine vorba de copii) sursa foto: thinglink.me sau adayinourshoes.com

Stii de ce imi este ciuda? N-am facut o lista cu programul lui fiu-miu inainte sa avem vizitatori pe care sa o lipesc pe hol, in baie, in bucatarie, in living, deoarece am facut o treaba buna inainte si anume, copilul meu avea un program, dar de cand cu vizitatori si pupaturi in fund, copilul e dat peste cap si eu la fel.

Stii, noi mamele ne subestimam. Poate e totusi bine, ca incercam sa facem mai mult, mai bine, dar avem faze cand parca am putea face mai mult si nu ne iese, iar dupa juma’ de an ne zicem ”Hei, dar eu am facut treaba buna atunci!” si in situatia din prezent simtim din nou ca scartaie ceva. Sper ca m-am facut inteleasa 😀 .

Ei bine, acum simt ca scartaie ceva, dar peste juma’ de an nu o sa zic ”Hei, dar chiar am fost ok!” pentru ca nu e asa. Sunt revoltata ca Albert nu mai are un program si rutina lui pentru mine era sfanta si pentru copii e foarta buna. Stii, mi ciuda pe mine ca n-am pus piciorul in prag cand a trebuit, asta e lectie ca am inchis ochii la actiuni care au fost la o adica facute cu bune intentii, dar care ne-au dat peste cap.

Acum ma vad pe mine anul trecut ca fiind un guru al rutinei. Si pe tine te vad la fel, daca are copilul program de dormit si de mancat. Copiii au nevoie de rutina, I’m not joking si pe langa asta si noi, parintii, ne stim de o treaba: atunci face nani, atunci mananca, restul timpului ni-l impartim cum vrem si cum putem, dar macar detinem controlul, si noi adultii, si ei piticii asupra catorva momente din zi. Acum hai sa ma laud cu ce puteam sa fac si cu programul lui fiu-miu: la 7 trezirea, la 8 fara un sfert mancatul, la 10 fructe, la 12-12juma masa de amiaz, la 3 fructe sau lapte, la 5juma-6 papa, la 7 mers la nani si in 15 minute lua somn. Acum? Acum nu mai zic ca ma ia plansul, de fapt ma iau frustrarile.

Stii cu ce am primit doua palme imaginare? Cu dormitul lui Albert pe masina. De exemplu, aveam de mers 15 minute cu masina. Nu mai ma uitam la Albert in spate, ca ma gandeam ca nu va fi lasat sa adoarma, dar ghici ce? Ajungeam la destinatie si Albert sfor-sfor. Rezultatul? Ciuciu culcat la 7 sau 8, ciuciu adormit in 15 minute, ciuciu trezit la 7, ciuciu mancat la timp, urmatoarele doua zile erau alandala, a treia zi se culca la ora rezonabila, apoi iar mers cu masina, iar dat copilul peste cap. De ce nu se contribuie cu bunele intentii la rutina copilului, habar n-am, ca na, probabil e mai distractiv sa fie totul alandala. Inspir, expir, inspir, expir, ca iar m-am enervat si incerc sa scriu frumos aceste randuri.

Probabil unii considera ca snack-urile sau mancatul intre mese strica pofta de mancare a copilui. Ei bine, eu nu cred asta si ma simt mai bine cand al meu copil a mancat cateva bucati de fructe intre mese decat daca n-a mancat. De fapt gresesc, ca daca copilul se trezeste dupa 8 si mananca la 9juma si la 12 juma’ primeste mancare de amiaz, da, mai bine se sare peste snack-ul de dimineata. Da, deoarece ”Te pup, pa, pa, rutina!”, mda…

Mai sunt care spun ”Lasa ca o sa manance el cand ii va fi foame.” sau ”Lasa ca maine va manca mai bine.” sau ”Tine-l nemancat o zi sau doua si o sa vezi cum o sa manance dupa aceea.”, dar ghici ce? Zicalele astea nu se adeveresc plus ca nu stiu cine e in stare sa isi tina copilul nemancat o zi intreaga, fara nici un iaurt, o banana, lapte, sa fim seriosi! Ok, probabil sunt, dar eu n-as putea. E copil si are nevoie de hrana si somn, deci da, ma stresez daca nu doarme sau nu mananca. A! Si daca nu mananca cum ar trebui sau cum e obisnuit doua zile la rand, garantat a treia zi nu va cere o portie in plus.

Ma distreaza, ma deranjeaza, nici nu stiu cum sa numesc, cand vad ca in afara de mame nimeni nu se streseaza pentru copilul lor. Toti privesc detasat: ”Nu mananca? Asta este. Mananca el cand o sa-i fie foame.”, ”Nu doarme? Lasa ca o sa doarma el cand o sa-i fie somn.” si da, e o gandire sanatoasa, o grija in minus in timp ce mamicile se streseaza ca cel mic nu a dormit 12 ore si ca nu a primit suficienta mancare in ultimele zile.

Daca inainte stateam 15 minute cu el in pat sa adoarma, acum stau 1 ora juma’. Sa vezi ce dureri de cap am dupa aceea si totul din cauza somnului pe masina. Am vrut sa dau explicatii la ”Pai da’ ce? Zilnic doarme pe masina? Nu-l mai lasa sa doarma, na! Ce mare lucru!”, dar ma rezum la a spune ”Gandeste! 😉 ”. A mai avut faze din acestea, problema e ca acum a trecut o luna si inca nu imi dau seama ce vrea, daca e mai bine sa-i schimb programul, nu stiu ce sa fac cum sa fac.

Asa ca, invata din greselile altora: lipeste rutina copilului peste tot, ca sa bage oamenii la cap fara discutii. Ma distreaza(si deranjeaza) cand le zici unora cum sa faca sau ce sa schimbe cand vine vorba de copil si se supara sau o iau ca pe o critica. Si da, bineinteles, noua ca mame sa nu ni se dea sfaturi mai ales daca am facut o treaba buna pana cand au aparut alti ochi in peisaj.

Daca ti-a placut articolul, Share it ca sa ajunga si la corazon-ul altor mamici 😉

Citeste si:

Cum poti enerva o mamica?: ”Sunt cateva intrebari si afirmatii care ne calca pe coada. Cand le auzim, ne invartim ca leii nervosi in cusca si cand nu mai putem, dam cu gheara.”

Cum poti enerva o mamica- Partea a doua: ”Stii persoanele acelea care se apuca sa iti dea sfaturi in magazin sau pe strada cand te vad cu bebele care urla una-ntruna, desi nu stiu ce s-a intamplat in urma cu un minut?”

Mamici dezordonate: ”Nu stiu de ce traiam cu impresia ca mamele sunt ordonate, cand de fapt nu e asa. La inceputul sarcinii ma imaginam o mamica model, care va fi ordonata, zambitoare, cu ten stralucitor si dinti albi ca-n reclame, leganandu-mi copilul in bluza de cashmir, dar n-am ajuns asa, in schimb am devenit si mai dezordonata decat am fost.”

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *