web analytics
Articole

Poftele in sarcina- mit sau adevar?

 

sursa foto: babble.com
sursa foto: babble.com

Poftele din timpul sarcinii chiar există sau sunt doar un motiv pentru viitoarea mamă să mănânce cât vrea și ce vrea?

 

 

 

 

 

 

 

Intotdeauna am fost pofticioasă, așa că nu consider că în aceste șapte luni juma’ am avut pofte. Am comandat și înainte pizza la oră 12 noaptea, comand și acum, am cumpărat chips-uri la 10 seara, cumpăr și acum( acum mai rar, că nu vreau să bag mai multe chimicale în mine), am mâncat și două ciocolate pe zi, mănânc și acum. Voi ați avut pofte?

Poftele in sarcina- mit sau adevar? Există păreri și păreri: ba că există aceste pofte, ba că nu. Nu sunt specialist în domeniu, dar dacă aș fi, ar trebui să aleg o tabără. Aș face parte din categoria celor care susțin că poftele din timpul sarcinii nu sunt reale. De ce?

1. totul pleacă de la cap. Dacă ne gândim mult la ceva, vrem acel ceva, chiar dacă nu ni-l trebuie sau nu avem nevoie de el. Unele conștientizam acest fapt, altele nu.

exemplul A: vezi o fustă care îți place mult, e cam scumpă, totuși ți-o permiți, dar nu o cumperi. Ce faci? Vii acasă, te gândești la respectivă fustă o zi, două până când te întorci la magazin și o cumperi. O cumperi chiar dacă nu ai nevoie de aceasta, chiar dacă ai putea face altceva cu acei bani și o achiziționezi doar pentru că ți s-a pus pata.

exemplul B: nu obinuiesti să mănânci multă pâine și o cumperi de la supermarket. Într-o zi, treci pe la o brutărie și cumperi de acolo. Pâinea e caldă, e bună, e pufoasă, are alt gust, îți place așa mult încât ajungi să te întrebi cum ai putut stă atâta timp fără pâinea asta bună. Următoarele zile cumperi tot de acolo pentru că ți poftă de acea pâine. Consideri că e poftă de sarcină?

2. lipsă de proteine, sodiu, potasiu. ”Unii experți sunt de părere că poftele semnalizează de fapt nutrienți care lipsesc organismului matern. De exemplu, nevoia de murături, castraveciori murați, ardei murați, varză, poate fi tradusă că organismul care cere mai mult sodiu. Dorință pentru o porție mare de cartofi prăjiți sau un hamburger poate derivă din nevoia de proteine, sodiu și potasiu.”( sfatulmedicului.ro)

3. superstițiile, bată-le focu’! Trebuie să mănânci tot ce poftești, că dacă nu, apar la copil semne pe față. Eu cred că pot să-i apară mamei pe față tot felul de la cât mănâncă 😀 .

4. poftele sunt scuza. Din punctul meu de vedere, e mai bine să ne abținem decât să băgam foarte mult zahăr sau grăsimi în noi, chiar dacă ne mai ”trebuie” încă o ciocolată, înghețată sau o porție de cartofi prăjiți. Cât mâncăm când ne este poftă? Avem poftă de o shaorma mare cu de toate sau de cioco, dar mâncăm un rând?

5. sarcină e scuza. Bănuiesc că aveți rude, prieteni, de la care ați auzit cel puțin o data ”Numai atât ai mâncat? Mănâncă mai mult, că acum tre’ să mănânci cât doi”. Când am auzit asta, am spus ”Mananc pentru doi”( știam replica asta dintr-o revistă 😀 ), dar în gândul meu ziceam ”What the fuck?”. Când mă plâng fetelor că m-am îngrășat din cauza ciocolatei, aud replici de genul ”macar tu ai o scuză”, ”daca nici acum nu ai voie să te îngrași, atunci când?”, ”am tot avut grijă la ce mănânc, dar când am fost însărcinată nu mai m-a interesat. Am mâncat tot ce mi-a trebuit, nu m-am abținut de la nimic”. Recunosc, mă fac să mă simț bine replicile astea, zic și eu ”fuck it, sunt însărcinată”, dar pe de altă parte îmi mai zic ”daca ești însărcinată, tre’ să fii purcica?”.

Am 7 luni juma’ și am în plus 7kg-7kg juma’, din care va zic sigur că 3 sunt de grăsime 😀 . De ce m-am îngrășat? Am mâncat multă ciocolată, mai multă decât organismul meu are nevoie( și două pe zi), am mâncat noaptea și poate și faptul că de multe ori mă culc după oră 1 are vreo legătură. Nu am mâncat că mi-a fost poftă, ci pentru că am avut 😀 . Rudele din Germania- bănuiesc că înțelegeți unde bat 😉 . 

Părerea mea e că fiecare viitoare mămica poate trece prin sarcină fără multe kg de grăsime luate în plus. E important sa fim atente la ce mâncăm. Cartofii, fainoasele, nu hrănesc organismul, ci doar țin de foame 3 ore, la fel și în cazul dulciurilor și a produselor de ronțăit, care nu aduc nimic bun.

poftele in sarcina- mit sau adevar

poftele in sarcina- mit sau adevarpoftele in sarcina- mit sau adevar
poftele in sarcina- mit sau adevar

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *