web analytics
Diversificare

Introducere in diversificare

sursa foto: http://blog.kitchenwaredirect.com.au
sursa foto: http://blog.kitchenwaredirect.com.au

De la ce varsta se recomanda diversificarea? Cu ce e recomandat sa incepem? Cum se introduc alimentele? Aceste sunt doar cateva intrebari la care vei gasi raspunsul in acest articol.

 

 

 

Introducere in diversificare

Inainte de a incepe aceasta etapa importanta, trebuie sa stii ca unii bebelusi accepta mai bine si mai repede alimentele decat altii. Cel mai important e sa nu fortezi bebelusul si sa descoperi ce ii place, deoarece nici noua, parintilor, nu ne-ar face placere sa fim obligati sa mancam mancaruri care pur si simplu nu ne plac.

De la ce varsta se recomanda diversificarea si de ce? Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda inceperea diversificarii de la 6 luni. Functiile enzimatice intestinale nu sunt complet dezvoltate si de aceea nu este bine sa grabim aceasta etapa. Bebelusul e pregatit pentru introducerea alimentelor cand isi poate sustine singur capul, cand il poate misca stanga-dreapta si cand se arata interesat de ce mananca adultii.

Cu ce se incepe diversificarea? Fructele sau legumele se introduc pe rand, dar se da acelasi fruct sau aceeasi legume timp de trei zile dupa care se introduce un alt fruct sau leguma. Primele legume care sunt introduse in diversificare sunt morcovul, pastranacul si patrunjelul, iar primele fructe care sunt introduse in alimentatia bebelusului sunt marul, para si banana( citeste Tabelul cu alimentele recomandate in functie de varsta bebelusului).

Cum se incepe diversificarea? Presupunem ca se va incepe cu morcov. Bebelusul va primi 3 zile la rand doar morcov fiert, dupa va primi morcov cu pastranac  timp de alte 3 zile, dupa va primi morcov, pastranac si patrunjel timp de alte 3 zile( citeste Tabelul cu alimentele recomandate in functie de varsta bebelusului).

sursa foto: sudocrem.co.uk
sursa foto: sudocrem.co.uk

Cand se da suc de morcov, suc de mere sau supa? Unii medici de familie si pediatri recomanda inceperea diversificarii cu apa de pe morcovul fiert, apoi cu apa de pe mai multe legume fierte potrivite varstei( morcov, pastranac, patrunjel) si cu suc de mar si doar apoi sunt introduse legumele si fructele pisate. Nu sunt medic, dar cu sucul de mar in nici un caz nu as incepe pentru ca este acid.

De ce se incepe diversificarea cu legume si nu cu fructe? Se zice ca daca diversificarea se incepe cu fructe, bebelusul nu va accepta legumele sau le va accepta mai greu, deoarece fructele sunt dulci si cui nu place dulcele?

Regula de 3 zile in diversificare. De ce sa da un aliment nou 3 zile la rand? Pentru a observa daca bebelusul e alergic la acel aliment. Alergia poate aparea dupa juma’ de ora, o zi, doua sau trei.

sursa foto: m.country1067.com
sursa foto: m.country1067.com

De cate mese solide are nevoie un bebelus? Masa principala a bebelusilor pana la  1 an este laptele, asa ca procesul diversificarii nu trebuie grabit. De abia dupa ce bebelusul accepta prima masa, se introduce cea de-a doua, iar a treia masa se introduce cand mamica observa ca bebelusul este pregatit pentru inca o portie de mancare.

Cum am procedat cu bebe Albert? Teoria e usoara, mai greu cu practica 😀 . Am inceput cu morcov, apoi cu morcov si pastranac, dupa care am renuntat si am trecut pe fructe. Nu am vrut sa-l chinui. Nu am vrut sa insist sa-i bag pe gat ce nu-i placea in speranta ca o sa manance ca asa scrie in carte si bine am facut. Voi povesti mai multe intr-un alt articol.

Sper ca ti-au fost de folos aceste informatii. In curand voi posta si un tabel cu alimentele recomandate in functie de varsta bebelusului.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *