Ce se intampla la playgroup?

Dupa ce am ajuns in UK, am auzit si eu termenul de playgroup. Aici mamicile tot merg la playgroup cu copiii, iar eu stateam si ma intrebam din fata laptopului: unde este playgroup? cum arata? ce se intampla acolo? se organizeaza activitati? ce anume? cat costa? cate persoane specializate sunt acolo? ce altceva ofera? te poti plimba pe acolo sau trebuie sa stai la masuta sau in cerculet?
Unde este playgroup?
Fiecare biblioteca din Londra( as zice ca din UK) are cate un playgroup. Cauta pe google biblioteca care e in orasul tau si intra la ei pe site. Pe site vei vedea ziua si ora cand poti merge la playgroup sau cel mai bine mergi la biblioteca sa intrebi in cazul in care site-ul nu este actualizat. Bineinteles, poti cauta alte playgroupuri langa zona ta. Eu asta am facut. Ce ne-am face fara google? Unde merg eu, la playgroupul ce apartine de biblioteca, se organizeaza o data pe saptamana si tine intre o ora juma’ si doua ore.
Cum arata?
Playgroupul( cel la care mergem noi) nu se desfasoara in incinta bibliotecii, ci intr-o cladire lipita de aceasta. De afara se intra direct in camera in care sunt parintii cu copii. In coltul din stanga sunt tot felul de saltelute, tuneluri, forme din spuma cu oglinda, o placa de lemn ce are pe ambele parti tot felul de rotite si zdranganitoare. Pe partea dreapta e o bucatarie cu tot felul, nu m-am uitat prea bine ce-i drept, ca Albert nu s-a aratat interesat de aceasta, pe partea stanga e o masuta cu un fel de plastilina si tot taie copiii la ea, fac forme sau isi baga degetele in ea, cum face Albert. Pe jos mai sunt foi speciale pe care pot desena cu creta, lego, discuri de spuma ce scot sunete daca calci pe ele, etc..
Ce se intampla acolo?
Aici vin parinti cu copii pana in 3 ani. Cei mai cuminti sunt bebelusii 😀 . Copiii se joaca cu cele enumerate in paragraful anterior, dupa o ora si ceva se strang toate jucariile, se pun masute cu scaune, se aduc boluri, pahare, apa, lingurite si li se aduce copiilor fructe feliate. Dupa ce termina de mancat, parintii de aseaza in cerc cu copiii si 15 minute se canta.
Din cate am inteles, inainte organizau in alta zi o ora juma’ numai de cantece, dar acum ofera o ora juma’ de joaca in alta parte.
Cate persoane specializate sunt acolo?
2 persoane sunt in permanenta acolo, au mai fost si trei.
Te poti plimba pe acolo sau tre’ sa stai drepti?
Cand nu se mananca sau nu se canta, poti alerga linistita dupa copilul tau.
Sunt si tatici?
Daaa. Cand am fost prima data l-am luat si pe sot cu mine. A ascultat de voie de nevoie “the wheels on the bus go round and round, round and round, round and round…” 😀 Ce tare-i melodia, chiar e faina!
Ce e WOW?
E gratis. Pe langa asta, ti se ofera ajutor, de parenting, daca copilul tau are probleme cu vorbitul sau alte intarzieri, daca esti abuzata, daca are cineva din familie probleme cu alcoolul, se mai da o foaie cu alte playgroupuri din zona, cu adresa acestora, etc..
Ce a fos stresant?
Cand au adus fructele, eu eram stresata pentru ca nu stiam cat se plateste, deoarece la intrare nimeni nu a spus nimic de bani. Ii spuneam sotului “Cum sa-i dam fructe si lui Albert cand noi n-am platit nimic?”, el “Asteapta acuma ca intrebam la sfarsit cat costa”. Eram confuza, deoarece la un alt playgroup se platea 1-2 lire.
Ce a fost amuzant?
Cand ne-am asezat in cerc sa cantam mi s-a parut tare ciudat. Ziceam ca parca as fi intr-o secta de-a lui Bivolaru. Ah, cantecelele! Pe fiecare cantecel se da din maini altfel. Aham… Ma simteam ca la aerobic cand primele dati de abia imi sincronizam mainile cu picioare. Cel mai tare a fost cand Albert, in timpul unui cantecel, a mers la un baiat ce era ras in cap si a inceput sa-l frece pe cap 😀 😀 😀 .
Aceasta a fost experienta noastra de la playgroupul ce tine de biblioteca. Saptamana viitoare vom merge la un altul, daca imi trece raceala sa vad si cum e acolo.
Citeste si:
Gel pentru igiena intima cu echinaceea de la Favisan