web analytics
Noi in Anglia

Cand ai contract de inchiriere si proprietarul vrea sa se mute inapoi

sursa foto: examiner.com
sursa foto: examiner.com

Sa iti zic povestea, poate cei din Anglia ma pot ajuta cu un raspuns, ca situatia a devenit mai ciudata de cand am primit “notice” de la avocat.

 

 

 

 

 

 

Am inchiriat o casa in Londra prin agentie, nu de la proprietar. Contractul il avem pe 1 an de zile, din aprilie anul acesta pana in aprilie anul viitor.

In septembrie, dupa 5 luni, am primit un telefon de la agentie cum ca proprietara vrea sa se mute inapoi, pana in decembrie sau ianuarie(nu mai stiu) si daca vrem sa ii facem ei acest favor. Este un favor pentru ca agentia nu ne poate da “notice” dupa doar 5 luni, ei au zis asta. Noi am zis, ok, ne mutam, doar ca sa ne gasiti alta casa in aceeasi bani, in aceeasi zona si in aceleasi conditii. Ne uitam si noi, dar sa va uitati si voi, sa ne gasiti ceva. Pe langa asta avem nevoie de “deposit” sa dam avansul pentru cealalta casa.

Booon. Din ce stiu eu, in cazul in care chiriasii trebuie sa plece mai repede din cauza propriearului(vrea sa vanda, sa se mute inapoi), agentia are obligatia sa gaseasca o alta casa chiriasilor in aceeasi zona, in aceeasi bani, in aceleasi conditii. Asa este?

Timp de o luna nici un semn de la agentie. Nici un telefon sa ne intrebe de sanatate, nici un mail in care sa ne arate o oferta de casa.

In octombrie vine proprietara dupa plicuri si numai bine am discutat. I-am zis ca e ok, ca ne mutam cand gasim ceva, doar sa vorbeasca cu agentia pentru ca agentia nu a facut nimic. Doar au sunat in urma cu o luna si de atunci nimic. A zis ca ok, ca merge sa vorbeasca.

La sfarsitul lui octombrie, intr-o vineri, ne trezim cu o scrisoare de la “solicitor”-ul proprietarei cum sa eliberam pana in 22 decembrie, daca nu, pana in ianuarie. Conteaza ca tre’ sa eliberam.(Noi o avertizam ca agentia nu isi face treaba si ea trimite scrisoare prin avocat)(Ce are de aface avocatul cand noi avem contract cu agentia?)

Marti am sunat la agentie sa vedem care-i treaba. I-am zis inca o data tipei ca ne mutam, dar sa se uite si ei, sa ne trimita si ei case dupa cum vorbit, am intrebat daca ne va da “deposit”-ul mai repede, ca proprietara si-a dat ok-ul, daca casa e in regula, e de acord sa ne fie suma returnata mai repede si agentia a zis ca e ok.

N-am mai intrebat care-i faza cu avocatul, nu ne-am mai legat de asta. Sotul a vorbit. Ce m-a deranjat la maxim e ca discutam si intreaba sotul “Isn’t the agency…”, la care aia de la agentie “No”, la care el “cum nu, ca nici nu am apucat sa pun intrebarea”. In fine, el si-a vazut inainte de discutie, eu m-as fi certat pe aceasta parte, ca ma axez pe chichite si ma enervez repede. Ne-a trimis o casa pe mail in alta zona, si nu la 1 mila, 2, 3. Oricum, noi vrem in aceeasi zona.

Stiu ca nu ne pot da afara din casa. Avem si bebe. Stiu ca ne putem certa, ca putem astepta ordinul judecatoresc, ca nu are ce sa ne faca mai ales ca avem contract pana la anul in aprilie.

Ce ma seaca pe mine la maxim, e ca pe cei de la agentie nu ii intereseaza deloc. Dar deloc. Favoarea asta ne costa tot pe noi 300 de lire( 150lire/pers), ca tre’ sa platim iar agentia. Pe langa ca tot noi iesim pe minus cu banii, mai tre’ sa le facem si treaba si anume sa ne gasim noi casa cand e datoria agentiei sa faca acest lucru.

Intrebare intrebatoare: stii vre-un site in care sa fie aceasta lege? De site-uri din astea cu chichite tot dau, dar nu am gasit unu pe care sa apara scrisa legea. N-am nimic cu proprietara, n-am avut nimic nici cu agentia, pana nu ne-a dat “no” inainte sa punem intrebarea si am vazut ca nu trimit nici un mail. Nu vreau sa ne certam cu agentia, ca ne vrem deposit-ul inainte, dar vreau sa le zic “uite, aici in lege scrie ca e datoria ta ca agentie sa ne gasesti alta casa in aceeasi bani, aceeasi zona, aceleasi conditii”. Ma poate ajuta cineva? Sau stiu eu gresit: nu e datoria agentiei?

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *