web analytics
studii-psihologice-despre-parenting
Articole

5 studii psihologice actuale despre care trebuie sa stii

Sunt parintii mai fericiti decat adultii fara copii? Cum ii afecteaza negativ pe copii felul in care parintii se implica in activitatile lor? Cum afecteaza dezvoltarea copilului orele in plus petrecute in fata televizorului? Acestea sunt cateva intrebari la care vei afla raspunsul in acest articol si vei vedea cum din prea multa bunavointa poti face mai mult rau copilului.

1. Parintii sunt mai fericiti decat adultii fara copii

Deoarece s-a pus accentul pe faptul ca oamenii cu copii sunt mai putin fericiti decat cei fara, S. Katherine Nelson a vrut sa cerceteze acest fapt si a avut in vedere trei aspecte: un studiu reprezentativ la nivel national care cerceta pe ansamblu daca parintii sunt mai fericiti decat adultii fara copii, un alt studiu care a tinut timp de o saptamana in care se verifica periodic starea de bine a parintilor si a celor fara copii si sondaje individuale care sa examineze daca parintii experimenteaza mai multe sentimente pozitive atunci cand au grija de copii decat atunci cand sunt implicati in alte activitati zilnice.

Se pare ca varsta si statutul marital influenteaza fericirea parintilor. Mamicile si taticii care erau mai in varsta erau mai fericiti decat colegii lor fara copii, iar tatii mai ales au aratat un grad mai mare de fericire, emotii pozitive si sens al vietii decat barbatii fara copii.

Concluzia acestui studiu este ca parintii experimenteaza un grad mai mare de fericire si sens al vietii decat adultii fara copii.

Studiul complet “In Defense of Parenthood: Children Are Associated With More Joy Than Misery,” a fost publicat in jurnalul Psychological Science.

2. Ora de culcare este sfanta

Cercetatorii au facut un studiu pe 11.000 de copii de cand aveau 3 ani pana la 7 ani pentru a masura efectele orei de culcare asupra functiei cognitive.

“…ora de culcare neregulata la varsta de 3 ani a fost asociata cu rezultate mai slabe la citire, matematica si orientarea in spatiu atat la baieti cat si la fete, sugerandu-ne ca in jurul varstei de 3 ani ar exista o perioada sensibila pentru dezvoltarea cognitiva.”

Studiul poate fi accesat aici.

3. Prea mult control duce la depresie

Este bine sa fii un parinte grijuliu, sa fii interesat de copilul tau, dar cu limita. Parintii care isi ocrotesc copilul in exces, care vor sa controleze tot, cum ar fi implicarea copilului in anumite activitati dorite de parinte, in implicarea parintelui in ajutorul temelor si a proiectelor pentru scoala, in selectarea cercului de prieteni dupa doleantele parintelui, duce la depresie.

Schiffrin a intrebat 297 de studenti despre comportamentul parintilor lor si ce simt in legatura cu felul in care au fost crescuti. Prin acest studiu s-a demonstrat ca studentii cu parinti sufocanti aveau un grad ridicat de depresie si pe langa aceasta aveau si un nivel scazut de autonomie, competente si autodeterminare.

4. Limiteaza timpul petrecut in fata televizorului

Inca foarte multi parinti nu constientizeaza cat afecteaza televizorul dezvoltarea copiilor. Dupa varsta de 2 ani, copiii ar trebui sa petreaca maxim 2 ore in fata televizorului, spune Pagani, si inainte de 2 ani mai deloc. Studiul arata ca copiii de 2 ani jumate care s-au uitat la tv mai mult decat orele recomandate, la varsta de 5 ani au abilitati motorice, lingvistice si matematice scazute.

Un alt studiu, tot despre televizor si cum afecteaza creierul celor mici, il puteti gasi aici, iar video-ul este tradus in limba romana.

5. Sportul contribuie la performanta scolara a elevilor

Suntem inconjurati de informatie care ne indeamna sa mergem sa facem sport, deoarece sportul aduce multe beneficii sanatatii noastre, iar psihologul Booth a cercetat efectul sportului asupra copiilor facand un studiu pe 4755 de participanti. Studiul a fost facut pe copii de 11 ani si cei care practicau sport la nivel moderat sau intens, aveau rezultate mai bune la engleza, matematica si stiinta. Beneficiile sportului asupra rezultatelor scolara au fost vazute si la copiii de 16 ani, dar aici este interesant ca fetele aveau rezultate si mai bune la stiinta. Studiul il gasesti aici.

Citeste si:

Fixurile copilului meu– Astazi voi vorbi despre fixurile copilului meu de 2 ani si 7 luni prin exemple si iti voi spune de ce nu sunt ingrijorata pe aceasta tema.

Rozul e o culoare!– De mici fetele sunt incurajate sa se joace cu ce vor, pot purta albastru, le sunt cumparate masinute, fac chestii ”de baieti”, dar fereasca Sfantu’ sa vezi un baiat imbracat cu tricou si adidasi roz sau care plimba o papusa in carucior, ca se minuneaza lumea, dar nu, nu asta e partea grava.

Parintii care divorteaza deoarece nu se mai inteleg– Știi ce îmi este greu să accept? Situațiile în care doi oameni, care se întâmplă să fie și părinți, aleg să divorțeze pe motiv că nu se mai înțeleg.

Mamico, aranjeaza-te!– De cand cu bebe mic foarte rar m-am aranjat. Nu-i vedeam rostul, nu aveam timp, mi se parea inutil. Ei bine, dupa trei ani de zile mi-am schimbat parerea, sotul mi-a facut o faza care m-a pus pe ganduri si mai vreau sa spun ca aranjatul nu consta in fond de ten. Vreau sa iti spun povestea mea ca sa intelegi cum s-au intamplat lucrurile, sa intelegi un pic starile prin care am trecut si de ce am ajuns la aceasta concluzie.

Ce olita sa cumpar?– Am vrut sa-i cumpar olita lui fiu-miu ca cea pe care o avem ii este mica. Am  aflat si eu cu ocazia asta ca olita clasica nu este pentru orice fund de copil, ci pentru copii mai mici. Disperarea cand imi vine, dau un search pe google ca mai apoi sa raman paf. Exista atatea tipuri de olite, ca ma simt coplesita si n-am cum sa trec cu vederea si sa nu scriu despre ele.

P.S.: Ne vedem pe Facebook, Insta si YouTube!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *