web analytics

Fixurile copilului meu

fixurile-copilului-meu
sursa foto: myaspergerschild.com

Astazi voi vorbi despre fixurile copilului meu de 2 ani si 7 luni prin exemple si iti voi spune de ce nu sunt ingrijorata pe aceasta tema.

Fixurile copilului meu

Cand mi-am dat seama ca Albert are fixuri? Cand a inceput sa inchida usile. Dupa acest inchis de usi a urmat o alta pasarica si mi-am dat seama ca e doar o faza.

Albert al meu daca urca scarile trebuia sa inchida portita(unde stateam inainte aveam doua portite, sus si jos, ca sa nu ne stresam cu cazutul). El o lua primul pe scari, eu dupa el, ajungeam amandoi pe a doua scara, apoi el cobora sa inchida usita. Cand ajungeam sus, bineinteles ca trebuia sa inchida cea de-a doua portita si dupa ce intram in dormitor, inchidea usa. Acesta era ritualul care ma amuza si ma mai punea pe ganduri.

Pe timp de iarna isi gasise altul. Bunicii erau in vizita si Albert avea in gradina masinuta cu care iesea la plimbare. Deschidea usa, lua masinuta, o baga inauntru, inchidea usa. Fereasca Sfantu’ sa fi uitat si sa fi inchis careva dintre noi usa, ca dai cu urlete, suparari, ca mai ca i-am distrus masinuta de fata cu el, asa urla. Bunicii au stat 2 luni de zile, deci 2 luni Albert a avut acest fix, cu exceptia zilelor cand ploua.

Laptopul. La desene se uita cand mananca. El se urca pe scaun, el apasa butonul de pornire. A avut o perioada cand era setat bine pe asta si daca il porneam eu, da-i cu urlete si urla ca din gura de sarpe vreo 5 minute. Ce-i drept, aceste suparari urate aveau loc dupa-masa cand ba era dupa somnul de dupa-masa iar cei mici sunt morocanosi si la o ora dupa ce se trezesc, ba era nedormit de multe ore, deci obosit.

Cum Albert nu ma lasa sa merg la baie de una singura, ca na, cum sa fac pipi si sa fiu singura in baie, era fascinat cand trageam apa si a vrut si el sa faca asta, asa ca de cand l-am lasat, de fiecare data el e cel care trage apa. Stim ce se intampla daca o trag eu, asa ca o las asa, sa fie toata lumea fericita 😀 .

Tot la baie, s-a urcat o data pe capac si a ajuns la acel fas-fas de apesi si miroase frumos(doar mie nu imi plac?). I-a dat un fas si a prins gustul, a dat iar si iar si tusti din baie ca nu mai puteam. Nu m-a mai interesat de urlat atunci 😀 . Asa ca, zilele urmatoare tot pe capac sa apese acolo, doar ca luasem fas-fas-ul asa ca a inceput sa aranjeze gelurile de dus ce stateau pe bazinul toaletei(cand ii fac baie, le iau de pe vana si le pun acolo, ca daca nu, incearca toate gelurile de dus de cateva ori, ca raftul pe care stateau inainte s-a rupt ca erau prea multe 😀 ).

Cu parcarea masinutelor am stat cu ochii ca pe butelie. De ce? Auzisem de sindromul Asperger(citeste aici), nu stiam ce implica exact, dar am retinut ca se manifesta si prin repetitivitate, de exemplu parcarea masinutelor intr-o anumita ordine. Stiu ca avea o data cam sapte masinute parcate si dupa le-a parcat din nou si mi se parea ca e ordinea asemanatoare, asa ca a treia oara cand le-a parcat am fost atenta si m-am linistit 🙂 .

Cred ca oricarui copil ii place sa stinga si sa aprinda becul. E chiar interesant pentru ei! Atata a tras de sfoara de la baie ca s-a stricat, ca na, in Anglia baile nu-s cu intrerupator, ci cu sfoara. De ce? Habar n-am. A fost fun aprinsul si stinsul de bec pana cand si-a facut obicei sa aprinda becul din dormitor seara cand trebuia sa mearga la culcare. Bea laptele, ma tragea de par si mergea sa aprinda becul, ca na, ce e mai placut decat sa te trezesti cu un bec in ochi dupa ce te prefaci ca dormi? Chiar ma prefaceam bine ca dormeam: ochi inchisi, respiratie adanca, nu reactionam la tras de par… De ce? 😀

Cand are chef ne pozitioneaza. Cat au fost bunicii, ei doi stateau pe canapea, eu in sufragerie intr-o parte si el sarea ca iepurasul intreaga sufragerie. Daca ma ridicam sau ma mutam, ma lua de mana si ma punea la loc. Ne mai scoate din camera cand vrea sa faca ceva si sa nu fie vazut. Mda…

Fixul cel mai recent? Tre’ sa se urce el in scaunul de la masina.

Acestea sunt fixurile copilului meu. De ce nu ma stresez? Deoarece nu mi se pare nimic neobisnuit in aceste ticuri, fixatii, obiceiuri, nici nu stiu cum sa le numesc. Becul chiar e interesant de aprins, apesi pe un buton si se intampla ceva, wow! Este interesat de ce se intampla, dar nu se pierde in aceasta actiune, la fel si cu trasul apei. Come on! Daca ai avea 2 ani n-ai vrea sa tragi apa? Cu usile mi s-a parut un pic ciudat, dar cine tot inchide portitele? Eu. Ce-i drept a avut o perioada cand mi s-a parut insistent, dar nu a durat mult si de cand ne-am mutat nu mai are treaba. Acum ne scoate afara, dar asta e alta poveste 😀 .

Acesta a fost articolul despre fixurile copilului meu si daca ti-a placut, sustine Aventurile lui bebe cu un like pe Facebook si pe Instagram! Merci

A! Nu uita! Sharing is caring 

 

 

 

 

 

1 Comment

  1. Avatar

    Se pot monta intrerupatoare cu touch in locul celor cu sfoara. Sunt convinsa ca nu se mai strica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *