web analytics

Daca ai copil si va mutati in Anglia

sursa foto: bedeacademy.org.uk
sursa foto: bedeacademy.org.uk

Cum e cu medicul de familie? Tratamentul este gratuit? Cat costa gradinita? Ce inseamna health visitor, dar GP? Acestea sunt cateva intrebari la care vei gasi raspunsul in acest articol.

 

 

Ce inseamna GP? GP vine de la General Practitioner si e medicul de familie din Ro. Pentru a te inscrie la GP ai nevoie de National Insurance Number( NIN sau NINO), dovada adresei si o factura platita pe numele tau.

Se plateste tratamentul? Daca esti rezident, nu, dar si daca nu esti “ordinarily resident” in UK, poate fi gratuit. “Some people from abroad who are not ordinarily resident in the UK can receive all NHS hospital treatment free of charge. If you are entitled to free NHS hospital treatment, family members including your spouse, civil partner and dependent children will also be able to get free treatment, but only if they are lawfully allowed to live in the UK. In many cases, they must also be living with you throughout your stay to qualify.”( sursa aici).

Poti primi tratament gratuit( daca esti inscris la GP, ca doar asa ai card cu numarul NHS) daca ai venit in UK sa lucrezi ca angajat( employee) sau self-employed. In Anglia si Wales, daca esti angajat, sediul principal in care isi desfasoara activitatea angajatorul, trebuie sa fie in UK sau sa fie inregistrat in UK. Daca esti self-employed, locul principal in care iti desfasori activitatea trebuie sa fie in UK( tradus de aici– e tot linkul anterior).

Ce face un health visitor? Dupa ce se naste bebe, acasa la tine va veni health visitor care te va sfatui in privinta alaptarii, se asigura ca bebelusul creste intr-un mediu potrivit, ca nu e abuzat, acorda sprijin mamei in depresia post natala, etc..

Conteaza unde stau daca am copil? Da. Nu stii cum ti norocul: dupa ce te inscrii la GP( in cazul in care n-ai nascut in UK), poate vine health visitor la tine acasa sau poate trebuie sa mergeti voi la centru. Daca stati in shared house multe persoane, nu e ok, in studio( garsoniera) iar s-ar putea sa strambe din nas. Tin sa iti zic ca unii nu inchiriaza studio sau 1 bedroom familiilor cu copii datorita spatiului. Dupa mine, un 1 bedroom( apartament cu 2 camere in Ro sau living plus dormitor in UK) chiar e ok.

Cat costa gradinita? Gradinitele de stat sunt gratis, iar cele private costa. Dar costa 😀 . De la 500lire in sus, gasesti si la 1700, de toate pentru toti 😀 . Copiii de la 3 ani au gratis 15 ore pe saptamana, dar si de de la 2 ani, daca venitul este sub 16000lire/an .  In cazul in care copilul este tinut mai mult la gradinita, pretul pe ora scade. De exemplu, o gradinita care costa 600lire/luna, de la 8 la 18 va costa 800lire/luna.

Cand se incepe scoala? De la 4 ani, dar e mai lejer ca la noi, e altfel sistemul de invatamant.

Protectia Copilului “I-am dat o palma la fund incet ca n-am mai putut, dar avea pampers si nu l-a durut.”- In UK sa nu iti atingi copilul. Sunt disperati cu Protectia Copilului si sunt impotriva violentei. Din cauza unei palmi la fund, poate te trezesti fara copil.

Generatia cu cheia la gat In Romania, ca in UK in nici un caz. Copilul nu are voie sa mearga singur la scoala sau sa plece neinsotit pana la varsta de 14 ani( sper sa nu gresesc). La scoala au o lista cu numele persoanelor care vin dupa copil, deci nu-l poti ruga pe Xulescu sa-ti ia doar de data asta copilul de la scoala.

Vacanta prelungita Daca copilul e bolnav sau are permisiunea invatatoarei, atunci poate lipsi de la scoala, dar daca nu, platesti.

Intarzii 5 minute! Intarzie la scoala? Platesti.

Discriminare Copiii sunt invatati sa nu discrimineze si daca simtit ca al tau copil e discriminat, te adresezi invatatoarei.

(Acest articol a fost scris de mine pe blogul xpresso.osirisdp.ro, blog care imi apartine, dar pe care nu mai sunt activa.)

P.S.: Daca ti-a fost de folos articolul, un Like la pagina Aventurile lui bebe conteaza mult pentru mineMerci!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Pinterest