web analytics

Chiriile in Londra

Londra 1940 sursa foto: londonita.com
Londra 1940
sursa foto: londonita.com

Cat ma costa o garsoniera? Dar o casa cu doua camere? Trebuie sa indepliniesc anumite conditii sa pot inchiria o locuinta? La ce stramba din nas? Cum ne-am gasit noi chirie?

 

 

 

 

Dupa cum am spus in articolul anterior, in Londra chiriile sunt scumpe. O garsoniera( studio flat) il gasesti intre 650-850lire/ luna, o casa cu 2 camere( doua camere plus living sau two bedrooms) incepe de la 1200lire/luna.

In Liverpool, de exemplu, iti iei casa cu 3 camere( doua camere plus living sau two bedrooms) la 600-800lire/luna. Eeeee! Numai ca nu stiu cum e cu job-urile pe acolo.

Se gasesc si de la proprietar sau doar de la agentie? Se gasesc si de la proprietar si daca alegi asa, nu mai platesti agentia( da, tra’ platita si aia…).

Ce iti pot cere? Atat agentiile cat si proprietarii iti pot cere: bank statement( extras de cont cu venitul pe luna sa vada ca ai de unde plati chiria), credit check( ti se verifica credit scoring: punctaj pe care ti-l acorda trei companii, Equifax, Experian, Callcredit, care arata daca esti bun platnic), referrals( recomandari), deposit( avans pe o luna care e cat chiria; se cerecu siguranta) si chiria pe prima luna( se cere cu siguranta). Depinde unde nimeresti. Unii proprietari au pretentia sa castigi de trei ori fata de cat costa locuinta pe care o inchiriezi, ceea ce mi se pare tare aiurea. Am inteles ca se poate si sa garanteze cineva pentru tine daca accepta agentia sau proprietarul, dar nu stiu ce acte sunt necesare.

La ce stramba din nas? Animale si copii. De ce la copii? Pentru ca nu te pot scoate afara din casa. De exemplu, daca stai in shared house/apartment( cu mai multi) si faci chestii care nu le convin, ei nu au ce sa iti faca, nu te pot scoate afara. Si daca n-ai copii, nu te pot scoate afara de pe o zi pe alta( asta daca nu faci faze nasoale: nu platesti, distrugi bunuri, etc.). Mai intai iti inmaneaza o instiintare si ai la dispozitie 2 luni. In cazul in care proprietarul vrea sa vanda, de exemplu, cu 2 luni inainte ti se inmaneaza acea instiintare si daca ai inchiriat prin agentie, in cazul acesta, agentia are obligatia de a-ti cauta alta chirie in aceeasi zona.

Cum ne-am gasit noi chirie?

Prima data a plecat sotul. A stat la M care statea in shared house. Nu s-a pus problema de avans sau de proprietar in cazul lui( in acea casa fiecare mai tinea pe cineva pe o perioada scurta).  Numai bine ca D se angajase la o agentie de imobiliare, dar ne zicea niste preturi, ca ma lua plansul. Chiar ma lua. Am  gasit un studio flat scump ca naiba, dar nu mai vroiam sa treaca alte saptamani si dupa 9 saptamani eu cu bebe am ajuns in Londra. Am fi putut gasi ceva mai ieftin, daca avea sotul cand sa caute( si nu avea ca ajungea la 9-11 seara) sau daca am mai fi asteptat. In Finchley am stat. Aveam statia de autobus la nici un minut, supermarket la 2 minute, hypermarket la 4 minute, pe strada paralela erau Starbucks, Mc, Subway, River Island, Clarks, plin de restaurante si cafenele. Frumos, dar si pretul era pe masura: 850lire. Am stat 1luna juma’ si am platit si agentia. “Fain” asa. Agentia ne-a cerut credit check si referrals. Cum sotul era de putin timp in oras, i-a facut international credit check si D i-a zis sefului ei ca suntem ok.

Acum stam in Croydon, sotul nu mai pierde 3-4 ore cu masina pe drum pentru lucru cum pierdea inainte. Aici chiria am gasit-o prin M si nu a mai trebuit sa apelam la proprietar sau agentie. La 5 minute cica am magazine( dar n-am luat-o inca pe acea parte) si la 12 minute in plimbare cu caruciorul e Valley Park.

Daca stii sa conduci si ai masina, vino cu ea in Anglia! Scump transportul in comun si daca mai si stai intr-un capat si lucrezi in altul, ai pus-o!

Te poti uita de chirii pe gumtree.com, zoopla.co.uk, rightmove.co.uk sau poti da un search pe google.co.uk “real estate agencies” si zona care te intereseaza.

Cand te muti in alta tara ai nevoie de prieteni care te pot ajuta si noroc!

Aici se termina articolul scris de mine pe blogul xpresso.osirisdp.ro, blog care imi apartine, dar pe care nu mai sunt activa. Mai vreau sa iti spun ca intre timp ne-am mai mutat de doua ori. Am mai stat langa Wimbledon, frumoasa zona, eram aproape de Kingston si de Wimbledon, aveam parcuri, playgroup-uri(bine de stiut pentru familiile cu copii) aproape si casa cu 2 bedrooms, adica cu 3 camere, costa 1350lire pe luna. Scumpa Londra….

P.S.: Daca ti-a fost de folos articolul, un Like la pagina Aventurile lui bebe conteaza mult pentru mine. Merci!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Pinterest